::Arkivfeber::


notes, news et cetera related to information society, culture and preservation

index


about






En text som jag skrev till Tidskriften Arkiv i slutet av 2022 har letat sig ut på nätet. Den handlar om podcasten "The Log books" som vann "The British Podcast Awards" guldmedalj 2022. Vill ni lyssna så finns den på Spotify. The Log books utgår från de loggböcker som upprättades vid en hjälplinje för homosexuella som var verksam i Storbrittanien 1974-1982. Det är helt enkelt anteckningar som har gjorts av de personer som tagit mot samtal på hjälplinjen. Därigenom ger de en mycket intressant insikt i vad som egentligen frågades om och vilka problem homosexuella kunde stöta på i Storbrittanien under sjuttio- och åttiotalen. I min artikel går jag även in på Adam Zmiths bok "Deep Sniff - A history of Poppers and Queer Futures" som delvis utgår från loggböckerna.

Texten som särtryck i pdf-format går att läsa här.





Är ännu en gång med på en samling från Sounds for the Soul Records. Den här gången en samling med Dark Ambient. Jag har gjort ett spår som går i tre-fjärdedels-takt (arbetat mycket med 3-4 och 5-4 på senare tid). Spåret heter "The Venus of Willendorf Waltz". Hela samlingen går att lyssna på här.



Har även gjort ett klipp med musiken tillsammans med lite film. Den finns på TikTok och kan ses här.





I morgon (2024-07-20) kommer en drone som jag spelat in åt Asynchronous Drone Orchestra att spelas på Camp Radio (20:00 CEST). Camp Radio går att lyssna på här. Asynchronous Drone Orchestra drivs av den italienske experimentmusikern Chelidon Frame och sätts ihop från gång till gång av olika tonsättare/musiker. Inspelningen finns nu även tillgänglig på Mixcloud.



För den som är intresserad av Camp, som är ett center för musikskapande i Frankrike så finns mer information här. Mer information om Asynchronous Drone Orchestra finns här.





Har återigen haft glädje att medverka på två kompilationer. En för Ambient Techno som Sounds for the Soul Records publicerade rätt nyligen. Det var kul att göra techno igen, det har jag inte gjort på säkert 10 år. Spåret heter regional instability. Samlingen nås här.

På samlingen The Endogenic Noise Pride Compilation 2 deltar jag med två remixer av gamla spår. Dels ett spår med inspiration från konstnären David Wojnarowicz (destroying myself) och en cover på Velvet Undergrounds "Venus in Furs" (Venus in Faux Furs). Samlingen nås här .


Nu inför EU-valet så arbetar jag tillsammans med ett gäng journalister, andra forskare och ett par NGO:s för att minska och hindra desinformation på nätet. Nätverkets andra rapport, som jag varit medförfattare till, har nu kommit. Den berör rysk statsmedias aktivitet på TikTok. Utifrån de sanktioner som finns mot Ryssland så ska egentligen inte vissa mediaföretag som Russia Today och Sputnik få sprida innehåll i Europa. Vi har dock visat att detta sker i vilket fall. Rapporten Sanctioned Russian Media Entities and Individuals Accessible on TikTok finns här.

Rapporten i den form som den skickats ut till olika aktörer finns här .

Delar av rapporten har återberättats i New York Times: Brussels has tried to block propaganda from Moscow, but European audiences are still exposed to it. Researchers from Sodertorn University in Sweden and the civic group Alliance4Europe said that, as recently as Tuesday, at least 29 TikTok channels from banned Russian entities or their copycats were accessible within the bloc, including one account with nearly three million followers. TikTok said in a statement Thursday that the relevant accounts were now blocked and that it was conducting a review “to understand an issue that affected the block TikTok applies to some state-controlled media accounts in Europe. Den artikeln finns här .




I förra veckan var jag på Lunds universitet för att delta i en konferens som CONNOR - the Nordic Network of Conspiracy Theory Research arrangerade. Forskare från hela Östersjö-området träffades i två dagar för att presentera sin respektive forskning om konspirationsteorier och deras verkningar. Jag hade förstås kunnat prata en del om QAnon, men sedan artikeln jag skrev i höstas så har jag kännt att ämnet är något utagerat från min sida. Jag pratade i stället om det som kallas för "Targeted Individuals" eller "Victims-of-Gangstalking" vilket är något av en blandning mellan mental ohälsa och subkultur, eller vad vi ska kalla det för.

Mina bilder från föredraget finns här .




Gett mig på TikTok. Mest först för att kunna sprida musik, men även för att kunna göra lite förforskning. Det kommer bli väldigt intressant vad som händer med plattformen om USA bestämmer sig för att blockera den. Nu tror jag i och för sig inte de kommer göra det eftersom den bidrar en hel del till amerikansk ekonomi. Gällande musik så går det självfallet att lägga upp hela spår om man vill det, men det finns en poäng med att försöka anpassa sig till formatet och skapa korta klipp och teasers. Kanske inte just den största plattformen för mer experimentell musik, men vi är några stycken i alla fall som försöker driva in besökare till Soundcloud, Youtube och Bandcamp den här vägen.

Det går att titta här .





Är med på två samlingar som precis har släppts. Först det Milwaukee-baserade nätbolaget Sounds for the Souls samling "Somber" med ambient av mer dyster karaktär. Vilket passar bra in i den Sadbient jag vanligtvis komponerar. Sedan det Glasgow-baserade nätbolaget Endogenic Noise Records fjärde samling "Endogenic Noise Compilation no. 4". Endogenic Noise har haft en riktig otur på sistone. Eftersom de kör klassisk noise-estetik med mycket snusk och gore så har de först lyckats bli shadowbannade på Bandcamp, och sedan blivit av med sitt konto på X-Twitter. Så mycket för det fria ordet på X - det går inte att lita på Elon Musk om någon trodde det.

Sounds for the Soul - Sombre

Endogenic Noise Records Noise Compilation no. 4








Förra året skrev jag en kortare artikel till tidskriften Arkiv om ett rätt underligt tillfälle i Svensk rättshistoria. Offentlighetsprincipen ledde 1993 till att barnpornografi som var del av bevismaterialet i en rättegång vid Stockholms tingsrätt blev möjlig att begära ut. Detta ledde till en mediastorm och i förlängningen till både en förändring av lagstiftning och attityd i Sverige. Debatten var kändistät med både Astrid Lindgren och Hasse Alfredsson, biskopar och andra i media. Myndighetspersoner maskade för att slippa lämna ut osv. En mycket intressant tilldragelse av flera skäl.

Arkiv - Skandalen i Stockholms tingsrätt








Jag har släppt en del musik på det Glasgowbaserade Bandcamp-bolaget Endogenic Noise Records på sistone. Först på deras julsamling, där jag bidrar med två spår med jultema (past holiday events, borderline christmas). Lutar lite mer åt Post mortem-industri på dessa två spår. Sedan två EPs - Abschiedsfick EP och Verzerrte abend EP, den första lutar mer åt noisebient, den andra mer åt experimentell elektronisk.

Compilation - An Endogenic Christmas II

rikardfvs - Abschiedsfick EP

rikardfvs - Verzerrte Abend EP






Strax innan årsskiftet kom det senaste numret av Tidskrift för ABM, som publiceras av Institutionen för Arkivvetenskap, Biblioteks- och Informationsvetenskap och Museologi på Uppsala universitet. Jag har med en artikel där som berör min QAnon-forskning. Troligen det sista jag kommer skriva om QAnon (lite trött på ämnet). Utifrån Abstrakten:

From November 2017, the mystical anonymous poster ”Q” filled its followers with messages regarding American politics. Q posted on different image boards and as the number of followers grew different web pages were created where canonical Q-posts (usually called ”drops” or Q-drops”) were preserved, numbered, tagged, and interlinked. The QAnons - the movement formed around the messages from Q - were fierce online discussants occupying almost every possible social media platform. The questions are - Will this corpus exist for future researchers? How do we preserve the content of a deplatformed movement? What are the limits of digital preservation of interlinked content created by a community?

A Conspiracy of Lost Content - The Case of ”Q” and QAnon







Jag deltar med fem spår på en väldigt rolig samling från Machina ad Noctem. "Cyberpunk Chronicles - A tribute to William Gibson" där olika artister tolkar en valfri berättelse av William Gibson musikaliskt. Jag valde "Virtual Light" som jag fick läsa om eftersom det var några år sedan sist. Det är en dystopisk historia om kapitalismens sammanbrott, ett par stulna solglasögon och ett gigantiskt Squat på Golden Gate-bron. Mina bidrag och alla andra går att höra på Bandcamp i länken nedan.

Cyberpunk Chronicles: A Tribute to William Gibson







Det har hänt lite musikaliskt igen. Har precis idag släppt en EP på det lite tokiga Glasgow-baserade nätskivbolaget "Endogenic Noise Records". Det är fyra specialskrivna spår med sad ambient eller sadbient. Kolla gärna in Endogenic Noise Records övriga släpp, finns en hel del tokigt, rätt mycket snuskigt och i stora drag rätt bra grejer. Men, som det inte vore nog med det så har jag även varit med i en Dark Ambient-samling på det amerikanska bolaget "Sounds for the Soul". I det fallet så rör det sig om en remix av ett äldre mer Dark ambient-inspirerat spår, som jag är rätt nöjd med.

rikardfvs - Sadbient EP

Sounds for the Soul - Dark Ambient Compilation 3







Naviar Records har ett roligt projekt där de låter olika kompositörer skriva musik inspirerade av Haikus skrivna av samtida författare. Jag har gett mig in i det på kompositionssidan och medverkat i två samarbeten. Länkar till en spellista med alla bidrag till Haiku 499 finns nedan och även till det enskilda spåret jag komponerat till Haiku 500.

MORNING SOLACE (naviarhaiku500)

PLAYLIST NAVIAR HAIKU 499






I dagarna så gick AFA RESEARCH ut med att de hackat Nordiska Motståndsrörelsens webbshop "Greenpilled" och menar att de kommer att släppa hela kunddatabasen inom en vecka. De ska även ha mejlat alla kunderna i databasen. Det här har hänt förut - 2017 hackade en grupp Nordfronts gamla webshop och släppte hela databasen på nätet. Det tillfället skrev jag en konferenspublikation (en artikel) som presenterades på DLIS 2019, en arkiv- och bibliotekskonferens i Gabarone, Botswana. Det går att nå den här nedan.

THE NORDFRONT CUSTOMER DATABASE-LEAK: A CASE STUDY





I oktober kommer jag resa till International Council on Archives kongress i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, för att presentera två stycken posters där jag beskriver forskning. Det rör sig dels om forskning kring undantag i digitala arkiv - undantag där något plötsligt måste göras analogt. Anledningen kan vara praktisk eller bero på regelverket. I mitt exempel så rör det sig om viss kommunikation som sker i ett visst system där vissa aktörer inte kan ges tillträde. Den andra postern är en del av mitt QAnon-projekt och berör döda länkar i QAnon-dropsen. I tidigare posters har jag presenterat konsekvensen av döda Twitter-länkar, den här gången kommer exemplet i stället att beröra Youtube.

För att det ska vara möjligt att följa arbetet - och för att ge lite mer substans till postersen, så kommer jag skapa två sidor där arbetet presenteras. Som en logg skulle vi kunna säga.


”Preserving the cultural heritage of Conspiracy Theories: The Case of ”Q” and QAnon”

.................................

"Restricted availability of digital platforms and the creation of analog solutions; A case study of the use of a digital school platform in Uppsala Municipality, Sweden"

Så vill man se vad jag gör går det bra att titta där.





Nu har jag en master i Religionsvetenskap från Högskolan i Gävle. Det är inte en sån stor grej eftersom jag var doktor redan innan i och för sig, men ändå rätt kul. Utbildning är gratis i Sverige (förutom tiden och eventuella böcker) - ta vara på det.

Det mest intressanta är i alla fall uppsatsen - Jag har skrivit om likheter mellan två postmoderna fenomen - kaosmagi och internettrollande. På vägen mellan dessa hinner jag med att beskriva en hel del olika saker. Läs gärna - Uppsatsen finns att ladda ner här:

Chaos Magick, Discordianism and Internet Trolling: An investigation into subversive postmodern techniques online and offline




Efter en kort men intensiv review-process så har min artikel om Eric Hermelin som gatekeeper för den svenska tolkningen av persisk sufism kommit ut i tidskriften "Religions". Den bygger på ett föredrag jag höll på en konferens i Sibiu i Rumänien i höstas. Konferensen "Mystical Theology and Muslim-Christian Dialogue" samlade forskare från större delen av Europa och ett par från Asien och USA för att diskutera mystik ur ett tvärvetenskapligt multireligiöst perspektiv.

banner

Artikeln finns här att läsa. Den är Open-Access vilket vanligtvis betyder att man själv som forskare betalat in en större summa för att få artikeln publicerad på det sättet. I mitt fall fick vi en voucher via konferensen som temanumret kommer ur, så publiceringen som Open-Access var faktiskt helt gratis.





Fått ut min första EP, "Ambient Lärm" på Spotify. Det är fyra spår som jag komponerade medan jag var på Tjörn under sportlovet och innehåller en del stämning från vistelsen där med smältvatten och barn bland annat. I övrigt så är det rätt tungsint som vanligt.

Flickan från Faunaskärmen bygger på en tanke jag arbetar med i olika sammanhang rörande mellanrum som skapas i urban stadsplanering - speciellt de delar där staden och naturen möts. En Faunaskärm är en form av viltstängsel fast i skärmform som delar upp natur och kultur (trafiken - nätet mellan de mänskliga noderna). Den skapar samtidigt en mijö i sig själv i vilken saker kan döljas.






Det händer en del musikaliskt. Tredje mars deltog jag i ett samarbete som heter Asynchronous Drone Orchestra och som organiseras av den Milano-baserade ljudkonstnären Chelidon Frame. Vi var ett antal ljudkonstnärer från hela världen som bidrog med 10 minuter musik skrivet efter vissa instruktioner. Alla styckena sammanfördes senare och spelades i Camps webbradio. Camp är en fransk konstskola belägen i Aulus-les-Baines just norr om spanska gränsen.

Mitt bidrag kommer ungefär en halvtimme in och kännetecknas av kyrkklockor, tubular bells och en del gnissel.

Chelidon Frame (organisatören)
Camp (arrangör)
Inspelning av framförandet






Strax före pandemin så medverkade jag i ett par Workshops med informationsvetare från olika svenska lärosäten. Vi skrev korta populärvetenskapliga texter i brevform och svarade varandra. I slutänden skulle allt samlas i en antologi, men det drog som mycket annat akademiskt ut på tiden. Men nu finns i alla fall Samuel Edquists, Iso Huvilas och Anna-Sara Linds antologi "Makten över Informationen - En Brevbok" ute på nätet. Den är en del av en serie från "Centrum för mångvetenskapliga studier om religion och samhälle" (CRS-Rapporter), där den är rapport nummer 2 i serien. Jag bidrar med en kort text som heter "Till makthavaren privatpersonen" i vilken jag diskuterar problemen med att ta för stor hänsyn till personlig integritet och vad det gör för forskare och forskningsmaterialet (arkiven).

Makten över information – en brevbok






I november så var jag i Girona och presenterade en text jag skrivit där jag analyserar rättsfall av hämndporr-karaktär med hjälp av processanalys och proveniensbegreppet. Tanken är att använda begrepp som ofta används i arkivvetenskapen för att titta på samtida handlingsflöden och därigenom eventuellt dra andra slutsatser än vad exempelvis en jurist eller en systemvetare skulle göra. Det är egentligen inte en riktig undersökning utan mer ett test av metod och teori på ett begränsat material. Imatge i Recerca är en konferens som arrangeras av arkivvetare kopplade till Gironas stadsarkiv. Det är en av de få konferenserna (kanske den enda återkommande) som enbart riktar sig mot audiovisuella arkiv.

"Transfer to shame" - Investigating provenance and process in four Swedish revenge porn-cases 2017-2018







Har med en essä i senaste Dragomanen om Stig Berglings tid på Cypern och konfliktzonen som normnedbrytande miljö. En kort text som utgår från de få arkivkällor som finns från Stig Berglings period som Militärpolis på Cypern och från Stig Berglings självbiografi "Aldrig mera fri" (1996). Länk finns nedan. Dragomanen är årsbok för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul - ett svenskt center för forskning i Istanbul. Dragomanen har sin riktning mot texter som berör medelhavsområdet och i ett temanummer om olika sorters förräderi så kändes en text om Stig Bergling som ett rätt självskrivet bidrag faktikt.

Dragomanen 24/2022 - Blasfemi, heresi, kätteri, apostasi








Bestämde mig för att prova att släppa lite musik på Bandcamp. Det är ett par spår jag skrivit utifrån Robert W Chambers bok "The King in Yellow". Chambers var från början konstnär och studerade konst i Paris. Vid hemkomsten till USA skrev han (1895) novellsamlingen "The King in Yellow". Den brukar räknas som början på modern skräck (tillsammans med Edgar Alla Poe). Novellsamlingen är intressant eftersom de flesta berättelserna kretsar kring en bok om den gula kungen - som refereras till av flera aktörer i berättelserna - men som inte finns i verkligheten. Inte helt olikt HP Lovecrafts "Necronomicon" även om just denna har visat sig finnas. Eller ja, skrivits efteråt.

Bandcamp-release







Har kommit igång med mitt musikskapande igen efter ett par års tystnad. Nu finns rätt mycket på Soundcloud och Mixcloud. Soundcloud påstås ibland vara en döende plattform - men har rätt mycket aktivitet fortfarande. Inte helt omöjligt att jag kommer skriva om den ur ett arkivvetenskapligt perspektiv i framtiden. Mixcloud är en plattform där man kan spela live, lägga ut dj-sets osv. Mina senaste verk har bland annat utgått från litterära teman från HP Lovecraft och Richard W Chambers.

Soundcloud

Mixcloud







Min artikel "Covid­19; Governmental Transparency and The Public Health Agency of Sweden" finns nu ute i DIVA-portalen. Tryck på bilden för att snabbt förflyttas dit.







För tredje gången skulle jag vara med på "4th Biennial DLIS Conference" som arrangeras av University of Botswanas avdelning för Biblioteks- och informationsvetenskap. Tyvärr kör de fortfarande restriktioner efter COVID-19 och därför blev hela härligheten över Zoom. Annars är Botswana och Gabarone, där universitetet ligger, ett rätt roligt resmål. Jag kommer att presentera en artikel om hantering av allmänna handlingar hos Folkhälsomyndigheten under COVID-19.






16-18 mars kommer den akademiska föreningen Digital Humanities in the Nordic and Baltic Countries (DHNB) arrangera konferensen DHNB 2022 i Uppsala. En av de få arrangemang nu i vår som jag kommer besöka på riktigt. Där kommer jag presentera ytterligare forskning på Q-dropsen; de meddelande som källa "Q" postade på olika imageboards mellan 28/10-2017 och 8/12-2020. Den här gången kommer jag att inrikta mig på de Twitterposter som länkas i materialet, därav namnet "Take these broken links - Twitter, the Q-drops and the collapse of a digital ecosystem". Med utgångpunkten i pre-internetiska pionjärer som Vannevar Bush och Ted Nelson undersöker jag vad som händer när ett ekosystem med, “cells interlinked within cells interlinked” för att använda Vladimir Nabokovs ord från Pale fire (senare återanvända i Bladerunner 2049), kollapsar. I detta fall på grund av en massiv deplatformering av QAnon-sympatisörer från Twitter. Vad blir kvar egentligen när vi bara har bitar av ett ihoplänkat system kvar att undersöka? Ni kan följa arbetet med postern i länken nedan.

DHNB 2022





Nu finns min essä från Bebyggelsehistorisk tidskrift nr 80: "Arbetsplatsbrist och ensamhet" ute på nätet. Tidskriften kör med ett halvårs fördröjning i sin nätpublicering. Den har funnits i tryckt form sedan i mitten av sommaren 2021. Essän hanterar problem med ensamheten i digitalt hemarbete som många av oss upplevt under Corona-pandemin. Utflykter görs till August Strindberg, Joseph Fritzls källare, folk som ligger döda hemma jättelänge samt två SOU:er som utredde förtidspensionering och distansarbete.

Tryck på bilden för att komma till essän i Diva-Portalen





I juni ska jag presentera en poster på konferensen EPA-2022 som arrangeras av European Congress of Psychiatry. Den sker i Budapest, men även online och jag kommer hålla mig där faktiskt den här gången. För att göra postern bättre har jag även tillverkat en nätsida där det går att se lite mer information. Den är under uppbyggnad för tillfället, men hittas här:

EPA-2022





Mellan 2011 och 2015 drev jag en blogg med det rätt tillbakalutade namnet "Rikard Säger Sanningen". Innehållet var egentligen mest inriktat mot det jag var intresserad av själv och den hade en del besökare, även om det kanske inte slog i taket direkt. Bloggen ligger kvar på blogspot och det finns nog en del poster som andra kan tycka är intressanta. Jag fick stänga av kommentarerna för att det mest var folk som bråkade med hjälp av riktigt dåliga argument. Mest länkade post var en från 2011 om dammsugarföretaget Pro-Aqua. Bloggandet var egentligen roligast under perioden innan google började anonymisera sökningar. Då fanns möjligheten att se vad folk hade sökt på för att hamna på sidan och vilken ip (och även vilken företag eller myndighet de hade surfat dit från). Jag har en riktigt bra historia från den tiden, men den sparar jag till en annan gång.





Nu finns en föreläsning kring mitt QANON-projekt ute på Youtube

Klicka på bilden för att nå den. Tyvärr lite låg volym. Föreläsningen hölls på konferensen European Conference on Information Literacy, som skulle hållts i Bamberg, men som tyvärr blev en online-historia i stället.

Själva postern som föredraget bygger på finns här.





En kortare artikel jag skrev till Tema Arkiv 2/2021 finns nu på nätet

QAnon-rörelsen är en nordamerikansk konspirationsteoretisk rörelse som är spridd över större delen av världen. För att som forskare kunna möta de problem som finns i materialet har jag helt enkelt börjat spara ner det – på ett sätt som kan jämföras med vad vi arkivarier brukar benämna en migrering.




Tema Arkiv har gjort pdfer av alla gamla nummer från 1990-talet och framåt. Så på sätt har många äldre artiklar jag skrivit för tidningen blivit tillgängliga på nätet. Bland annat en kort text som jag skrev 2008 i samband med att jag var i Bosnien och arbetade med att förteckna arkiv från den svenska kontingenten inom EUFOR, mer specifikt den ganska begränsade styrka som fanns på Camp Butmir utanför Sarajevo samt de små övervakningsgrupper som utgick från Doboj och Prinjavor. Det var min tredje förteckningsresa inom Försvarsmakten, efter Camp Victoria, Kosovo (2005) och Tuzla Airbase, Bosnien (2007).

Här finns pdf av artikeln: Tema Arkiv 2/2008.




Nu i september skulle jag egentligen vara i Bamberg på konferens. Egentligen skulle det till och med varit förra året, men ni vet ju hur det varit på sistone. I Bamberg var det tänkt att jag skulle prata om QAnon och presentera en poster där jag gör en innehållsanalys av alla så kallade Q-drops. Jag har ju jobbat en del med QAnon tidigare, bland annat lyckades jag kasta ur mig en C-uppsats om QAnon och mytteori i mitt personliga projekt tillbaka till religionsvetenskap, där jag sedan något år tillbaka pluggar om Religionsvetenskap från början. Men till ECIL-konferensen i Bamberg hade jag gjort något helt annat, en innehållsanalys (med hjälp av bland annat GREP) av alla de kanoniserade Q-dropsen. Jag har skrivit lite om detta tidigare i olika sammanhang, men det som nu kommer presenteras digitalt i slutet av september är själva undersökningen. Det har kommit en så kallad Book of Abstracts redan nu om någon vill titta mer på vad det handlar om.




Förra hösten så skickade Bebyggelsehistorisk tidskrift ut en så kallad "call for papers" gällande ett temanummer om sjukdom. Jag bestämde mig för att svara med ett förslag om en essä som skulle undersöka ensamhet i relation till arbete. Sedan tidigare hade jag börjat titta på ett par SOU:er, SOU 1977:88 - Förtidspensionering och SOU 1998:115 - Distansarbete. Bägge dessa undersökningar berörde problemet med ensamhet vid lång tid av hemmasittande - ganska nära det många av oss har upplevt sedan våren 2020. Essän startar i detta men lyckas vandra via August Strindberg (Ensam och Inferno), Zygmunt Baumans Globaliserings-teori och Joseph Fritzels källare innan den når dagens Corona-hemarbetande. Just nu finns Bebyggelsehistorisk tidskrift nr 80/2021 enbart i pappersvärlden, men den kommer digitalt senare i år och då kommer jag länka den här.




Den svenska versionen av "Arvinge Okänd" har varit rätt kul att titta på. Speciellt gillade jag avsnittet om Viviene Phillips Nilsson, eftersom jag bodde i samma kvarter som henne och brukade se henne då och då. Men den svenska serien saknar något - en pedagogisk genomgång i hur de söker i arkiven, vad som vad som inte hittas och så vidare. Den svenska versionen innehåller alldeles för mycket konversation och saknar någon mer avancerad administrativ inblick. Där är den danska bättre - de pratar arkiv, träffar arkivarier och beskriver väl varför de inte hittar vissa saker. Som arkivarie blir man betydligt mer nöjd av den danska versionen. En av programledarna (!), Adam Jon Kronegh, är till och med arkivarie vid Danska Riksarkivet.




Jag har använt Facebook sen 2008 ungefär och tyckt att det är en plattform med både upp- och nedgångar. Bäst var den egentligen just i början då eventfunktionen var riktigt bra och nästan fungerade som någon form av personlig kalender för fester och spelningar. De senaste åren har jag kastats ut från plattformen då och då eftersom jag har en tendens att röra mig med content som fungerar dåligt tillsammans med Amerikansk moralism. Nu har jag fått kontot inaktiverat för granskning efter att jag postat en Aheago-Hitler-meme. Det är nog mycket möjligt att det blir inaktiverat för evigt. :) Så i stället har jag plockat fram ett gammalt Twitterkonto jag skapade för tio år sedan och börjat twittra i stället. Titta gärna in och följ mig om ni har ett konto.





Om du är intresserad av arkeologiska fynd så är det här en webbplats och databas som kan vara av intresse. Det är British Museums och Amgueddfa Cymrus (Wales nationalmuseum) databas som fylls på regelbundet med nya fynd. Leta reda på sökrutan i mitten och sök på något du är intresserad av ("Sword" exempelvis, eller "Runes" om du är som jag). Det som är lyckat med den här databasen är att den fylls på kontinuerligt med nya fynd. Annars är problemet ofta med den här typen av framställningar att de har en för lång läggtid mellan att något faktiskt händer tills det hamnar på nätet.






Nu finns nummer 4/2020 av Arkiv ute på nätet. Den här gången har jag skrivit om hur datoriseringen av vården gick till på 1990-talet, utifrån en av de få böcker som berör detta som är från samma tid. Vi kan lära oss rätt mycket av att titta på instruktioner för praktisk hantering som är från samma tid som de system som vi vill undersöka. 1990-talet är väl inte så länge sedan för de flesta, men det är rätt mycket som förändrats sedan dess. Men det får ni läsa mer om i artikeln. Jag har pdf:at artikeln: här.






ARTIKEL I ARKIV 1/2021

Konspirationsteorin ”The Birth Certificate Enslavement-Conspiracy” relaterar till en arkivhandling – födelseattesten. Teorin bygger på att en ond administrativ dubbelgångare skapas som sedan staten använder för att ta olika typer av lån.





Sveriges Hällristnings Forsknings Arkiv är en infrastruktur som Göteborgs universitet driver, och som samlar in information kring hällristningar, petroglyfer från Sverige och ett par andra länder. Förutom en gigantisk bilddatabas, en massa bibliografiskt material kring petroglyfer, och en databas med referenser till arkivhandlingar, så finns även arbetsprocesser och annat beskrivet så att det går att se hur hällristningarna dokumenterats. I bilddatabasen finns för tillfället runt 20 000 bilder.






I slutet av förra året så började jag skriva för Arkiv (tidigare Tema Arkiv) efter ett par års uppehåll. Som det ser ut nu så kommer jag försöka få med en artikel per nummer ungefär. Det tar en stund innan gamla nummer kommer ut på nätet, men nu finns nummer 3/2020 ute. Jag har pdf:at artiklarna: en om datorisering av vården och en om hur mycket IT en arkivarie bör kunna.






Postryttaren - tidigare Postmuseums och numera Postmusei vänners årsskrift har utkommit sedan 1950. Nu finns den i fullständig edition online på Postmuseets hemsida.




Under hösten 2019 så fick jag för mig att läsa om Religionsvetenskap från början. Jag disputerade i ämnet 2011 i och för sig, men har alltid känt att jag missat de delar som berör det jag är intresserad av mest: sekter, ockultism, konspirationsteorier osv. Sen är symmetri viktigt för mig och det var hösten 2019 precis tjugo år sedan jag läste Religionsvetenskap A förra gången, hösten 1999. Det gick bra i vilket fall och den här hösten var jag framme på C-nivå. Det hela slutade med att jag skrev en C-uppsats om QAnon-rörelsen. Om ni klickar på Q:et så hittar ni den i Diva-Portalen.




Under hösten 2018 så deltog jag i en workshop om "Rule of Law" med ett gäng andra akademiker på Södertörns Högskola. Meningen var att undersöka det flyktiga begreppet "Rule of law" eller rättsstat som vi brukar benämna det på svenska. Mitt bidrag (ett föredrag och en artikel) rörde en undersökning jag utfört på Facebook under våren 2018. GDPR infördes i Sverige i slutet av maj 2018. Månaderna innan så undersökte jag ett antal Facebook-grupper kopplade till yrken som påverkades av GDPR-införandet. Jag tittade på hur de hanterade den nya lagen och vilka frågor som diskuterades. Nu är min artikel utgiven i en antologi med de andra workshop-deltagarna. Klicka på bilden för att läsa den.




I gårdagens avsnitt av nyhetspodden Aftonbladet Daily så var jag inbjuden att ge en bakgrund till rörelsen QAnon, som bland annat stod bakom stormningen av Kapitolium nyligen. QAnon dök upp på internet via sitt orakel "Q" under hösten 2017. Den består av ett potpurri av konspirationsteorier som i QAnons tappning riktas mot en anonym källa på internet, "Q". "Q" som började sitt offentliga liv på den ökända bulletinboarden 4Chan lägger ut sina Q-dumps på olika sidor på nätet. Små ledtrådar som anhängarna sedan tolkar. Vill du veta mer? Lyssna på podden.




Capitol Hill-kuppen/upploppet/vad vi nu vill kalla det gav en massa digitala spår. Folk som var där filmade sig själva och andra utan tanke på att det senare kunde användas som bevis i en framtida rättssak. Communityt r/Datahoarder på Reddit bestämde sig för att försöka samla ihop det hela innan det av olika skäl raderades. Radering kan ju ske av flera olika skäl. En användare kommer på att hen kanske borde plocka bort några klipp som den kan hamna i trubbel för. Plattformen där de postats (Youtube, Twitter osv) kanske upptäcker våld eller något politiskt budskap som de inte godkänner och plötsligt är bevis för ett brott helt väck. Det r/Datahoarder lyckades samla ihop hittar ni länkat i bilden här brevid.




Roliga informationsprojekt ligger mig varmt om hjärtat. Det finns en idé om att många hårdfört homofoba egentligen själva är homosexuella. Jag vet inte hur väl det stämmer rent statistiskt - och det är nog svårt att efterforska. Men här är i alla fall en sida där alla kända fall (i västvärlden) sedan 2004 där en känd homfob avslöjats som gay är listade. Med ett räkneverk för att se hur många dagar det går mellan varje fall. 124 dagar i genomsnitt mellan varje fall. Känns som det faktiskt är ett fenomen.




Räddade en gammal (2005) Mac Mini G4 från elektronikskroten. Fungerade fortfarande väldigt bra. Det går ju inte att uppdatera Mac OS för PowerPC-arkitekturen längre, så jag gav mig på några andra operativsystem. Tyvärr har de flesta släppt PowerPC. Debian finns, men svårt med repositorerna som fungerade lite sisådär. Provade FreeBSD med, men det var samma sak där. Adélie Linux såg väldigt lovande ut, men bootade bara till GRUB. All den här distrohoppningen är ju lite krångligare när en måste bränna CD-R i stället för att flinkt fylla på en USB. Det hela avslutade i alla falla med att jag lyckades installera Ubuntu Server 14.04. Det ska gå med senare versioner också tydligen. Vet inte vad jag ska ha den till, men just nu tjänstgör den som webbserver. Titta här.




För tillfället går jag en kurs i Python hos Learning Tree. Tanken är att jag i framtiden ska integrera mer av programmering (för scraping och annat) i både forskning och undervisning i Arkivvetenskap. När ett par konferenser ställdes in nu under 2020 (en i New Zeeland bland annat där jag skulle prata om kommunikation bland svenska UFO-troende) så blev det pengar över av det statliga forskningsstödet som räckte till en kurs. Jag har hållt på en del med Python tidigare, men aldrig fått en ordentlig genomgång. Kursen är bra, men tyvärr använder de Adobe Connect + virtuella Windows 10-maskiner att göra övningarna i. Känns lite overkill faktiskt och gränssnittet tar mer energi än lärandet. Så jag sitter och gör alla övningar på min egen maskin i stället (Linux Mint + Pyzo som IDE).




Jag visste inte att den här godbiten fanns förräns jag beställde fram den ur Carolina Redivivas magasin i förra veckan. Planerar ett projekt om kontaktböcker (som används inom bland annat särskolan) och gick därför igenom en stor mängd av tidskriften "Handikappforskning pågår". Och där var den - en rapport från 1997 om så kallade arkivarbetare. Bob Engelbertsson har man ju hört talas om förr. Alla har väl läst "Seminarieuppsatsen"? Nu har jag läst den här i alla fall och den var rätt intressant. De flesta "Arkivarbetare" dvs beredskapsarbetare i kontorsmiljö eller vad vi ska kalla dem för, arbetade inte med arkivarieuppgifter. Snarare blandade administrativa uppgifter. Och det var inte förräns 1984 som det krävdes att de var formellt arbetsoförmögna på något sätt. Läsvärd för alla som är intresserade av arkivets kulturhistoria.




Under veckans årsmöte med Föreningen för Arkiv och Informationsförvaltning så blev jag invald som ledamot i styrelsen. Jättekul! Jag har varit med i föreningen från starten och namnbytet och tidigare i föregångaren AAS (sedan 2002 tror jag). Blivit belönad med deras stipendium två gånger samt skrivit ett antal gånger för tidningen Arkiv (som jag nu sedan augusti är en av redaktörerna för). Det är inte riktigt bestämt vad mina uppgifter som ledamot ska bli (förutom styrelsearbete), men det har pratats om att arbeta med föreningens mentorsbank eller dess webbplats. Vi får se - jag är i alla fall väldigt pepp!




Digital Humanities in the Nordic Countries skulle egentligen haft årets konferens i mars nu i våras men allt blev inställt pga Coronan. Konferensen flyttades tills nu i oktober men fick tillslut köras digitalt i stället för på plats i Riga som det var tänkt. Jag fick med en poster som handlar om en konspirationsteori som brukar benämnas "Birth Certificate Enslavement" och bygger på att vissa tror att deras födelseattest leder till att staten äger dem (typ). Ni kan titta på postern genom att klicka på (den något modifierade) bilden av en anhängare till konspirationsteorin här brevid.




Public Health England har via ett problem med Microsoft Excel lyckats tappa bort runt 16 000 positiva COVID-19-test. Excel har en övre gräns för antalet rader som ett ark får innehålla. I senaste versionen ligger gränsen runt 1 miljon och i äldre versioner runt 65 000 rader. I samband med att ark fogades ihop i form av en CSV-fil så överträddes den magiska gränsen. CSV-filer i sig kan ha hur många rader som helst, men det finns ett maxantal för de rader som kan utläsas av Excel. Detta har lett till konsekvenser både för COVID-19-statistiken och för smittspårning av ett stort antal presumtiva smittade.




Ståupp-klubben Raw Comedy Club har fått sin Instagram hackad och blev av med både kontot och allt innehåll. Som tur är lyckades de via den Svenske magikern Julien Dauphin (som har en miljon följare på Instagram) få kontakt med Instagram och återställa kontot. Tur för dem - du kommer troligen inte ha lika stor tur om samma sak skulle hända dig. Så - se till att göra en backup. Det gör du genom att skicka en begäran till Instagram via appen. Business Insider har en bra guide här. Du kommer då få ner en komprimerad fil med alla dina foton och videos, men även JSON-filer med alla kommentarer, captions, dina blockerade användare osv. Vill du läsa mer så har jag skrivit en artikel i ämnet som finns här.




Nu i samband med att Estoniakatastrofen efter en ny dokumentärserie uppmärksammats igen så kan det vara intressant att titta på Estoniasamlingens webbplats. Estoniasamlingen är en samling av dokument kring Estoniakatastrofen som dåvarande Styrelsen för Psykologiskt Försvar fick i uppdrag att samla ihop. De anställde ett antal Arkivarier bland annat för att kunna styra upp en samling. Sven Anér påstod om jag minns rätt att det busringdes till honom från Estoniasamlingens kontor. Webbplatsen ser väldigt mycket pre-2010 ut. Gjord i aspx.




Jag har precis erövrat en så kallade Badge från IBM efter att ha genomgått en kurs i COBOL. Det är inte den första COBOL-kursen jag genomgår, men helt klart den bästa. Den är gratis och man får tillgång till en Slack-domän där en massa intresserade och kunniga Mainframeare kan hjälpa till om man har några frågor. COBOL är ju väldigt beroende av Mainframe-kontexten för att vara förståeligt. Så IBM bidrar med en Mainframe att logga in på genom verktyget Zowe. Allt detta tillsammans gör det här till det roligaste jag gjort på flera år. Bara att fortsätta på samma linje!



På senare tid har jag och en av mina döttrar börjat titta igenom den stora mängd film från Studio Ghibli som finns på Netflix. Vi har den senaste veckan plöjt igenom en massa bra animerad film som "Kikis Expressbud", "Min granne Totoro" och "Spirited Away". Väldigt skönt när barnen levt på en diet av mest Disney och Peppa Pig de senaste åren. I samband med detta nya bingeande av Anime så sökte jag lite på nätet och hittade Ghibli Museet i Tokyo. Nu verkar det vara stängt på grund av COVID-19. Men om någon läsare har vägarna förbi Tokyo efter pandemin så verkar det helt klart värt att besöka. Så länge går det att göra ett virtuellt besök via en officiell Youtube-kanal.



Nordiska museet har fått upp en hel massa från sina samlingar på nätet. De rätt välkända frågelistorna finns nu online. Likaså Birgit Gejvalls bostadsundersökning (Stockholm 1951), Årstafruns dagböcker (1700-tal), en samling kring Stockholms folkminnen (insamlat på 1940-talet) och handlingar från Ostindiska kompaniet. Även årsboken "Fataburen" går att titta i. Helt perfekt för den som vill forska på någon del av materialet, bara glo lite eller kanske träna sin paleografi. Du måste ha ett inlogg, men det går att använda Facebook och ett par andra sociala medier för att slippa göra ett nytt.



Lenovo säljer nu sina modeller X1 Carbon Gen 8, P1 Gen 2 och P53 med möjlighet till förinstallation av Fedora 32. Fedora är Red Hats Linux och har i allmänhet rykten om sig att vara en stabil och pålitlig Linuxdistribution. Jag kör den själv just nu på min Thinkpad X220i. De flesta linuxanvändare installerar själva sina system, men möjligheten finns att denna typ av förinstallerade erbjudanden leder till att nya grupper söker sig till Linux. Vi skulle ju kunna tänka oss exempelvis företag eller myndigheter som väljer att köpa in laptops med förinstallerad Linux av någon anledning. De är ju idag inte svårare än andra operativsystem. Sedan tidigare finns ju bland annat System 76 som försäljer laptops med sin egen distribution, Pop OS.



Är du intresserad av bevarande av kulturarv bland olika ursprungsbefolkningar? Då kan den här arkivportalen vara intressant. Som de skriver själva: "The Sustainable Heritage Network (SHN) is an answer to the pressing need for comprehensive workshops, online tutorials, and web resources dedicated to the lifecycle of digital stewardship. The SHN is a collaborative project that complements the work of Indigenous peoples globally to preserve, share, and manage cultural heritage and knowledge. The SHN, along with our Partners, organize and offer face-to-face workshops, produce educational resources, and link people and resources through our digital workbenches. The SHN is part of a network of individuals, communities, and institutions who work together to provide each other with digital tools and preservation assistance. We call this: Collaborative Stewardship."





Det gäller att välja sina akronymer. Vi har ju kört med ABM, Arkiv, Bibliotek och Museum i Sverige. På engelska ALM, Archives, Libraries and Museum. Även om den engelska akronymen inte känns så välanvänd faktiskt. Konstvetare vill ju gärna vara med i arkivsvängen i dessa dagar, så även i akronymen GLAM som står för Galleries, Libraries, Archives and Museums. Bästa hittills tycker jag.



Format försvinner efter ett tag, det är en oskriven lag inom teknikvärlden som ger utslag i arkivvärlden. Jag råkade ut för det för ett tag sedan när jag handlade ett par begagnade HP Elitebook. De (2540p och två stycken 2530p) är från runt 2010 och har standardmässigt åldrats väldigt bra. De går helt klart att använda, både för arbete och för annat. Ett problem är dock att de använder sig av en formfaktor på hårddisk som dött ut under de senaste åren: 1,8". Idag är standarden för laptop 2,5" vilket leder till att en nyproducerad hårddisk inte får plats. Eftersom 1,8" knappt byggs längre så är de dyra och svårfångade på begagnatmarknaden. Hårddisken är dessutom en av de delar som en säljare gärna kasserar från en begagnad dator. Tillsammans med BIOS-lösenord är det här troligen en av de värre tekniska fienderna till återanvändning av laptops.



Ikeamuseum.com har lyckats få upp alla Ikea-kataloger, från den första Ikea-nytt (1950) fram tills idag. Om det finns något som är det sena 1900-talets svenska kulturhistoria så är det väl det här? Eller i alla fall en rätt stor del av den. En stor fördel med denna typ av digitaliserade samlingar är att de kan nå så många olika målgrupper. Allt från akademiska forskare till studenter till olika sorters entusiaster. Hade katalogerna enbart funnits som vardagstryck på KB hade på sin höjd ett par stycken hittat dit, men nu med en digitalisering finns möjligheter att nå människor som bara vill in och titta lite. Eller kolla från vilket år deras gamla soffa egentligen är. Klockan 4 på natten eller så.



Finns det något enkelt sätt att konvertera filer till PDF/A - arkivvarianten av PDF? Ja, via LibreOffice. LibreOffice är en öppen Office-suite som går att installera på de flesta operativsystem som används idag. Här kan du (följ instruktionerna i länken) konvertera olika filformat till PDF/A. Det här fungerar bra till enskilda filer, så det kanske inte är så användbart i yrkesutövning. Det finns andra sätt där det via kommandotolken ska gå att konvertera bulks av filer -bland annat med hjälp av programmet Ghostscript



Kan du skilja sanningen från fake eller deep fake? Eller fejk och djupfejk som det kanske ska heta på svenska? Moondisaster.org är en sida som försöker lära dig skillnaden. Den utgår från ett tal som skulle läsas upp om Apollo 11 med Lance Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins hade störtat på månen och astronauterna hade avlidit. Jag ska inte avslöja så mycket mer eftersom du borde gå in och titta på filmen och svara på frågorna.




En av de snyggare museisidorna jag hittat på sistone är den för Edgar Allan Poe-museet i Richmond. Edgar Allan Poe bodde ett mycket kort tag i Richmond, Virginia (1835-1837), men det var troligen den stad där initiativförmågan var starkast för att skapa ett museum. Det hände i och för sig en del i Poes liv när han bodde där - han gifte sig bland annat med sin trettonåriga kusin Virginia under denna tid. Själva karriären som poet och författare kom dock betydligt senare än när han bodde i Richmond (först 1845 med The Raven). Och då bodde Poe i New York.



Thinkpads är den laptopmodell som helt klart lockar till sig det största antalet entusiaster och modifierare. Det finns fortfarande ett antal personer som lever på att modifiera äldre modeller med funktioner och prestanda för att passa någon enskild användares esoteriska önskningar. I forumen kan det dyka upp frågor kring vilka modeller som håller bäst, kan köra ett visst OS och har en parallellport. Kanske för att en viss datorstyrd svarv från 198X fortfarande snurrar på bra, fast den tillhörande datorn har dött av uppdateringar och metallspån. Länkad här finns en blogg med möjliga uppdateringar till en Thinkpad X220, en riktigt bra modell från 2011. Värd att fortsätta vårda.



Det är ganska lätt att tänka sig systematisk informationshantering som en omöjlighet innan den digitala eran. Men det är inte verkligheten. Systematiken fanns redan där innan under det tämligen välorganiserade papperssamhället som föregick digitaliteten. För ett tag sedan ropade jag in en dokumentväska från 1970-talet - en liten del av ett svunnet samhälle. Med denna kunde en handläggare av något slag förflytta sig med information från punkt A till punkt B. Eftersom informationen bars av papper behövde den skyddas mot regn, smuts och insyn. Det här var viktiga saker - Litton Industries - som tillverkat dokumentväskan - var leverantör till Amerikanska militären bland annat.

Lite mer information har jag samlat här.



Jag har lyckats ropa in en klassisk reklamskylt från IBM på Tradera. Redan under 1911 så lanserade Thomas J. Watson "Think!" som en intern slogan hos National Cash Register; en uppmaning till medarbetarna att använda sina huvuden i arbetet. Han tog senare med sig samma paroll till IBM där den började användas på 1930-talet. Denna slogan levde kvar i företaget fram tills våra dagar och prydde under en period bland annat ett anteckningsblock (pad) som företaget gav till sina anställa. Därifrån vandrade "Thinkpad" vidare till Laptop-modellen när denna lanserades på 1990-talet. Den var ju den nya självklara anteckningblocket för den kontorsarbetande.



Pontus Möller var under lång tid genealog på Riddarhuset och redaktör för "Skvallran" - Adelskalendern - eller "Sveriges Ridderskap och Adels kalender" som den egentligen heter. Här har någon samlat hans artiklar och publiceringar från 1935-2009 på denna trevliga Wordpress-drivna webbplats. Jag hittade den själv genom en publicerad nekrolog över arkivarien Carl-Fredrik Corin, men det finns mycket mer att gå igenom - speciellt för den släktforskningsintresserade.



Brabant-morden eller Brabant-attackerna är ett antal rån som utfördes i början och i mitten av 1980-talet i Belgien. De krävde ett antal dödsoffer och skapade ett nationellt trauma där människor i flera år undvek att gå till Snabbköp i rädsla för rån. Och - det är olöst. Det spekuleras bland annat om det rör sig om rån som mest utfördes för att skapa ett kaos som skulle ge fördel för högerextrema grupper. I bilden har jag länkat den Belgiska polisens ledtrådssamling där det finns en möjlighet för allmänheten att gå igenom olika ledtrådar, titta på fantombilder och så vidare. Den kräver att du kan franska eller holländska iofs - men det går alltid att bläddra runt lite för nöjet. Är du intresserad av en genomgång på engelska så finns podden Unresolveds genomgång av Brabant-morden i fem delar.





Sedan något år tillbaka finns Tekniska museets årsbok Daedalus i digital form från det första numret 1931 och framåt. Enskilda artiklar går att ladda ner skannade som pdf. Det finns även en sökfunktion så om du exempelvis skulle vara intresserad av "kopieringsmaskiner" så kan du göra en sökning och få fram allt som skrivits i Daedalus över tid. Detta är självklart en stor möjlighet för den som ska skriva något om ett visst ämne inom teknikhistoria, eller som bara har ett specialintresse. I många andra fall så är årsboksartiklar inte alltid så lätta att hitta - och här finns de även samlade och nåbara för vem som helst var den än är i världen. Utnyttja det.




Här är en bra resurs för att få överblick över informationshanteringens historia. Eller ja, det finns lite av varje här. Skapare är Jeremy Norman som har lång erfarenhet av att sälja och samla äldre böcker och föremål. Mina favoriter är självfallet de delar som rör dator- och kontorshistoria. Bland annat finns det bilder på olika typer av räkneverktyg från babylonierna och fram till nu ungefär. Även den del som rör förfalskningar är rätt kul, eller ja, det går att klicka sig fram och tillbaka hela dagen om en vill det.




Om du är intresserad av att titta på hur en större webbtjänst (som aldrig kan gå ner) utför sitt utvecklingsarbete så har jag hittat något. Tradera kör tydligen sina tester direkt i den levande applikationen. Det dyker ibland upp annonser (som den på bilden) som de inte vill att användarna ska interagera med. Jag blir ju bra sugen på att lägga ett bud iofs - så jag vet inte om det är en bra metod. Om ni klickar på bilden så kommer ni till en testannons och ni kan också hitta en testsäljare med en hel butik med testgrejer. Av någon anledning har just den länkade annonser hamnat under VeteranMC - men de har även en hel kategori tillägnat Testauktioner.




Jag har använt den här tiden med halvkarantän (kan inte vara på jobbet - det mesta är inställt - ni vet) till att läsa ikapp en massa gamla böcker jag har haft liggande. En sådan var Thomas Lappalainen "Se Neapel och sedan dö" från 2006. Jag köpte mitt exemplar någonstans 2009-2010 på en bokhandel i Stenungsund på realisation. Under det tidiga 2000-talet hade jag läst Lappalainens andra Italien-skildringar med stor glädje, men den här fick jag aldrig tid att ge mig in på av någon anledning. Den är jättebra - men det jag fastnade mest vid var beskrivningar av Lottospel och olika sätt att (magiskt) försöka avgöra den rätta lottoraden. Ett sådant hjälpmedel är Smorfiana Napoletana som översätter saker du upplevt i drömmar (eller på annat sätt) till nummer att använda i Lotto-raden. Den finns numera på nätet också så ni kan titta på den och fundera på vad de italienska orden betyder.






Alla vill ha en bit av Coronan. Eller i alla fall av våra upplevelser av att leva under en pandemi. Jag har skrivit om ett par olika institutioner med samlarmani nedan och här har ni Cambridge som vill vara med och samla in din berättelse. Snygg sida om inte annat.





Jag och min fru intresserar oss för minnesmärken - speciellt sådana efter större katastrofer. Ofta finner man dem efter att ha letat ute i verkligheten, men ibland dyker de upp på nätet också. Fylkesarkivet i Vestland har beskrivit Minnesmärket över omkomna i Stadhavet i sitt kulturhistoriska lexikon som finns online. Stadhavet är en mycket orolig del av Norges kust där väldigt många förlisningar skett och 2010 restes ett minnesmärke över de som har omkommit. Folk har omkommit i havet där sedan urminnes tider, men även med dagens båtar kan det vara svårt att ta sig fram - så svårt att det prospekteras för en skeppstunnel att leda om sjötrafiken förbi en halvö där stormarna blir som värst.



Upptäckte att något fanns kvar på internet 10 år efter publicering. 2011 disputerade jag på en avhandling i etik vid Teologisk fakultet, Uppsala universitet. Avhandlingen berör hur olika etiska modeller hanterar personer med ett självdestruktivt beteende. När pressmeddelande hade gått ut hörde olika mediaaktörer av sig. "Svensk tidskrift" recenserade, SvD och DN skrev. Men det mest exotiska var att jag blev uppringd av Vatikanstatens egen radiostation - som faktiskt har sändningar på svenska. De ville ha en intervju. Jag hade precis gått tillbaka till mitt jobb som arkivarie och gjorde intervjun per telefon sittandes i ett mörkt rum på en Reprocentral. Finns att lyssna på om du klickar på bilden.



Det är många institutioner som arbetar med att dokumentera Corona-pandemin just nu. Om du trycker på bilden så kommer du till en sida där Hamburgs universitet samlar in material från alla som är intresserade av att dela med sig. De har koloniserat de sociala medierna också och är representerade på det mesta från Facebook till TikTok. Fram tills den 15/5 fanns det möjlighet för alla under 21 att skicka in en beskrivning av en dag i sitt liv. Vill du titta på vad de samlat in i övrigt - klicka på "Durchstöbern" (Browse) så kommer hela samlingen i ett flöde som designmässigt inte är helt olikt det jag skapat här.



Jag arbetade i Försvarsmakten samtidigt som System PRIO, ett SAP-baserat system infördes. SAP är ett mycket intressant och avancerat system, men problemet är att det är ganska svårt att lära sig för en enskild privatperson. Jag lyckades få Försvarsmakten att betala en SAP Overview-kurs hos SAP Sverige och den var riktigt bra. Men det är ju knappast något man har råd med om inte en arbetsgivare betalar. På senare år har dock OpenSAP växt en massa. Det är en plattform där du kan lära dig använda olika SAP-system alldeles gratis via företagets egen lärplattform. Jättebra för den som är intresserad men inte har någon resursstark arbetsgivare i ryggen.



I och med att Kungliga Biblioteket öppnade sina dammluckor och hällde ut alla sina dagstidningar gratis över internet nu under pandemin så passade jag på. Jag gjorde en sökning på Thinkpad och gick igenom alla träffar mellan 1990 och 2010. Utifrån detta så klippte jag ut allt som var intressant av annonser, recensioner och annan textmassa för att skapa en liten utställning över Thinkpadens historia. Den attraherar nog bara entusiaster, men det finns en del att observera här. Hur annonserna förändras - hur priserna förändras - hur målgrupperna förändras. Hur det som vi uppfattade som exotiskt för 25 år sedan (att arbeta hemifrån över nätet) är något helt självklart och faktiskt nödvändigt nu.



Kontorsmaskiner får inte lika mycket uppmärksamhet inom Retrodator-rörelsen (eller vad vi ska kalla den) som spelmaskiner får. Det är lite synd eftersom en stor förståelse både för administrationens etnografi och för förvaltningshistorien under 1900-talet är relaterade till kontorsmaskiner. Därför blir en rätt glad när en blogg som 0S/2 Museum dyker upp. En sida helt dedikerad till IBM och Microsofts gamla konkurrent till Windows. OS/2 var ett operativsystem som främst användes i kontorsmiljö och till olika tekniska lösningar. Dog ut i samband med att Microsoft lämnade det för sin egen produkt, Windows, som sedan till slut tog så gott som alla marknadsandelar för kontorsmaskiner.



Corona-depressionen ledde till att mina fingrar blev lite väl flinka i Tradera-appen. Plötsligt hade jag råkat ropa in en IGEL UD5, "Tunn klient", som jag väl egentligen inte har så överdrivet stor användning för. 75 kr gick den på vilket ju är ett bra pris för en tysk apparat som kostade drygt 8000kr när den kom 2016. Tidigare ägare visade sig vara en bilfirma i Skövde, vilket jag hann kolla innan jag rensade den från den molnbaserade linuxdistributionen IGEL OS som var installerad på den. Den har en fast hårddisk (kort) på enbart 1Gb, så det fanns vissa begränsningar för vad som kunde installeras på den + att den är en 32 bitars maskin. Debian och AntiX misslyckades jag installera. Turen gick då till TinyCore Linux - en helt otrolig distro som ni kan undersöka om ni klickar på bilden till höger. Kan drivas på nästa ingenting.





Technology Connections har (äntligen) rett ut skillnaderna mellan DVD+R och DVD-R. Om ni minns dessa? Det rör sig alltså om två standarder (inom DVD-standarden). Jag har inte kompetens att förklara de tekniska skillnaderna, det får ni titta på klippet för, men det är skillnader som rör bränningen av DVD:erna, inte avläsningen. Och Sony är ett av företagen inom DVD-samarbetet som strulade till det så vi under en period stod där med två sorters DVD:s.





En av mina studenter har praktiserat på Thielska galleriet - det museum som bygger på konstkännaren och mecenaten Ernst Thiels samlingar. Där har en digitalisering av Ernst Thiels samlingar skett och resultatet, med bland annat korrespondens mellan Thiel och Edward Munch och Thiel och Gustav Vigeland, finns numera att tillgå via nätet. Titta gärna!




Regionarkivet i Girona har annonserat att de vill ha förslag på papers skickade till sig innan den 30/6 för den återkommande konferensen Imatge i reserca som ska gå av stapeln i november. Vi får väl se om Covid-19 har blåst undan tills dess. Jag var där förra gången, 2018 och det är en mycket bra konferens med inriktning mot bildarkiv. Om ni följer länken i bilden så hittar ni en möjlighet att söka i alla bidrag som de antagit genom åren. När jag var där sist höll jag ett föredrag om bevarande av Instagram-content hos svenska myndigheter. Girona är också en rätt trevlig stad, lite som ett Kataloniens Uppsala skulle man kunna säga. Kommer nog skicka in ett paper även denna gång.




Jag har gjort en sida för min samling med Thinkpads. Thinkpaden är kronan av laptops. Håller för evigt, lätt att modifiera själv och byggd med kvalitetskomponenter. Fram tills 2006 tillverkades den av IBM men deras laptop-produktion såldes till kinesiska Lenovo. Thinkpaden var den första dator som var liten nog att kunna placeras på matbrickan i ett flygplan, något som förändrade hur de som reste i sitt arbete såg på flygresor. De gick från att vara avkoppling till att bli tid som gick att använda till arbete. Utmärkande för Thinkpaden är den röda styrknappen, "TrackPoint" som gjorde att det var möjligt att arbeta utan att ta med en mus (detta var innan det fanns Touchpads eller Styrplattor på bärbara datorer).





This Meme Does Not Exist - imgflip har skapat en memegenerator som utifrån etablerade templates själv lägger till en, som datorn tycker, lämplig text. Jag prövade själv - och om du trycker på min meme så kan du också göra det. Jag vill inte påstå att jag förstår vad som sker bakom kulisserna, men det finns en artikel som förklarar detta ute på nätet. Här är en länk.





Youtube-personligheten och bloggaren "8-bit guy"" har gjort ett rafflande Youtube-klipp där han går igenom ett stort antal olika lagringsmedia från vaxrullar till ZIP-disks. En perfekt crash-course för den intresserade.





Jag har precis tilldelats ett stipendium av Föreningen för arkiv- och informationsförvaltning, FAI för att undersöka införandet av digitala journalsystem inom svensk sjukvård. Det följer ett tidigare forskningsprojekt jag arbetat med för att undersöka hur personlig integritet och frågor rörande informationssäkerhet hanterats i journalhantering under olika tidsperioder. Jag har inte hunnit så långt än, men börjat (se bilden) reka lite i Kungliga Bibliotekets digitala dagstidnings-samling. Framöver kommer jag spendera en del tid med att besöka Regionarkiv i närområdet (Stockholm, Uppsala) för att försöka hitta handlingar som relaterar till själva införandeprocessen. Förhoppningsvis får jag napp också - man vet aldrig när det gäller dokumenthantering...





Ubuntu har precis gett ut en ny version, en så kallad LTS - Long-term support utgåva. En version som kommer att stödjas under en längre period än en vanlig ny version. I det här fallet - när det gäller "Ubuntu LTS 20.04 Focal Fossa" - som den kallas - så kommer den stödjas i fem år, fram till 2025-04. Den nya versionen påverkar självfallet alla andra Linuxdistributioner som bygger eller delvis bygger på Ubuntu (som Linux Mint, LXLE, mfl mfl) och självfallet alla flavours av Ubuntu (X-/K-/Lubuntu, Ubuntu Budgie/Mate/osv osv). Det finns webinarer för den som är intresserad av vilka förändringar som 20.04 innebär, både på Desktop- och Serversidan.






Podden "En svensk tiger" av Henrik Arnstad och Ola Larsmo blir förstärkta med Bi Puranen för att diskutera epidemier från Spanska sjukan fram till dagens COVID-19. Trevligt att få en historisk blick på pandemier. Dagens kundtänkande vs dåtidens patienttänkande diskuteras och även västvärldens åldrande befolkning vs U-ländernas unga befolkning. Intressant och drivet.





Många arkivintresserade har säkerligen tittat på SVT-serien Guldfeber om stölderna på Kungliga Myntkabinettet. En del olika figurer fladdrar förbi. Förundersökningen till Ian Wiséhns rättegång har ju varit ute ett tag på nätet, men även KB-mannen nämns (finns en bra P1-Dokumentär) och Ragnar Engeström (d. 2008). Gällande Engeström - som är en historia värd att skriva hem om minst sagt - så måste jag rekommendera en riktigt bra bok som tyvärr har kommit lite i skymundan. "Fallet Engeström - Mannen som plundrade det svenska kulturarvet" (2015) av Carl-Johan Gardell och Stefan Simander. Kan ge en bra inramning till vad som skett sedan minst 1970-talet och framåt. Domen (friande) för den sista misstänkta tjuven - han med Familjerubeln - kom för övrigt nu i slutet på februari. Hittade den på nätet (klicka på bilden)




Institutionen för historia och samtidsstudier vid Södertörns högskola utlyser en tjänst som lektor i arkivvetenskap. Ämnet arkivvetenskap vid Södertörns högskola ger fristående kurser i arkivvetenskap på grundnivå, inklusive en C-nivå med C-uppsatskurs, sedan höstterminen 2013. Arkivvetenskap förenar traditioner från humaniora och kulturarv med samhällsvetenskap, juridik och informationsteknologi, med sikte på en utbildning till yrkena arkivarie och registrator.




Nordiska museet har börjat samla in minnen från Coronapandemin. Du kan berätta om dina egna upplevelser och bli en prick på en karta, möjlig att hitta för andra. "Hur har din vardag påverkats? Hur har ditt beteende förändrats? Vad tänker du om tillståndet i samhället just nu? Och hur ser du på framtiden?" Du har möjlighet att svara på dessa frågor från framtiden i både text och bild.




The Internet Meme Database är samlingssidan framför alla för den som vill undersöka memevärlden. Dokumenterat på ett rätt proffsigt sätt, ofta med tidslinjer, versioner och visst populärkulturellt resonemang kring uppbyggnad, spridning och annat.




Hart Island - begravningsplatsen för medellösa i New York - har fått en del uppmärksamhet under Coronapandemin. Här begravs bland annat de människor som dör i New York och som saknar tillgångar. Det finns sedan ett tag tillbaka ett digitalt minnesprojekt där anhöriga och andra kan dokumentera de personer som är begravna på ön. Tryck på bilden för att besöka.





Det gamla programmeringsspråket COBOL har fått väldigt stor uppmärksamhet den senaste tiden efter att man eftersökt programmerare med kunskaper i språket för att kunna möta problem som uppstått pga Coronakrisen. Här är en bra poddcast som ni kan lyssna på för att få mer förståelse i frågan.






Till toppen